Een Fijn Lesje Sokken Breien Op Een Rondbreinaald

Sokken breien is iets waar veel mensen zich niet aan durven te wagen, terwijl het eigenlijk heel simpel is, zeker wanneer je een rondbreinaald gebruikt. Toen ik me deze ambacht eigen wilde maken wist ik alvast zeker dat het niet op 3, 4 of 5 naalden zou zijn, simpelweg omdat ik daar echt geen geduld voor heb.

Ik wil jullie dan ook laten zien hoe je een sok breit op 1 rondbreinaald. In dit lesje brei je ook meteen een babysokje. Onderaan dit bericht kun je ook de foto-tutorial of het patroon in pdf downloaden!

Omdat er nogal wat mailtjes kwamen met vragen over deze tutorial heb ik een berichtje gemaakt met de meestgestelde vragen: http://sascha-lovetoknit.blogspot.com/2012/01/veelgestelde-vragen-over-sokken-breien.html

Men neme:

-1 Rondbreinaald maat 3,5 van 60 of 80 cm
-Sokkenwol, ik gebruik hier Oslo van Botter Ijselmuiden, gebruik in elke geval garen geschikt voor naald 3,5-4 mm.
-Naald


Zet 24 steken op. Nu splits je de steken op in 2 delen door de helft van de steken achter de naald op de flexibele draad de duwen, trek nu de flexibele draad helemaal door de opening totdat de helft van de steken op de andere naald zijn. Nu trek je de achterste naald (de naald waar de steken zich bevinden met de opzetdraad eraan) los zodat je hiermee kunt breien. De steken die je niet gebruikt blijven dus in het midden op de flexibele draad rusten.


Je begint nu met breien in boordsteek (2 recht, 2 averecht) 12 steken lang. Let goed op dat de draad en/of steken niet gedraaid zijn, maar zich zo bevinden dat je de opzet nu sluit tot een cirkel.
Als je deze twaalf gebreid hebt, merk je dat de andere naald vrij is gekomen, om nu de achterste steken te breien, schuif je deze steken (de steken die zich op de flexibele draad bevinden) op de vrije naald en trek je vervolgens de andere naald vrij zodat die steken zich nu op de draad bevinden en je de naald los hebt om mee te breien. Op deze manier blijf je de hele sok doorgaan met het wisselen van naalden.

Let op: de eerste steek van de naald altijd goed strak breien zodat de steken niet gaan wijken!
Als er staat afhalen kun je aan de steken erna zien of je recht of averecht moet afhalen.


 

Ga nu verder met de eerste naald boordsteek en blijf nog 5 rondes in boordsteek breien zodat je 6 toeren boordsteek hebt. Brei nu verder 6 naalden alles recht (omdat je in het rond breit krijg je nu 6 naalden tricot-steek).Nu gaan we verder met het breien van de hiel. Deze wordt op 1 van de 2 naalden heen en weer gebreid.

Ronde 14: Draai de naald, 1afhalen, 11 averecht
Ronde 15: Draai de naald, *1afhalen, 1 recht* herhaal 
Ronde 16-21: herhaal ronde 14-15


Ronde 22: 1 afhalen, 6 averecht, 2 averecht samen breien, 1 averecht, draai
Ronde 23: 1 afhalen, 3 recht, (1afhalen, 1 breien, afgehaalde steek over de gebreide steek halen), 1 recht, draai
Ronde 24: 1 afhalen, 4 averecht, 2 averecht samen breien, 1 averecht, draai
Ronde 25: 1 afhalen, 5 recht, (1afhalen, 1 breien, afgehaalde steek over de gebreide steek halen), 1 recht


Om van de sok weer een rond geheel te maken en de voet te breien neem je nu de steken aan de zijkant van de hiel op de volgende manier op:

Ronde 26: Neem 4 steken op langs de zijkant van de hiel en houd op dezelfde naald als de hiel, zet deze steken op de draad, brei de 12 steken op de andere naald, zet deze steken op de draad en neem aan de andere zijkant van de hiel ook 4 steken op. Je hebt nu dus op 1 naald 12 steken en op de andere 16.


Ronde 27: Brei de rest van de toer recht.
Ronde 28: 1 recht, 2 recht samenbreien, 10 recht, 1afhalen 1 recht afgehaalde steek over de gebreide steek halen, 1 recht, brei de tweede naald recht.
Ronde 29: recht breien
Ronde 30: 1 recht, 2 recht samenbreien, 8 recht, 1afhalen 1 recht afgehaalde steek over de gebreide steek halen, 1 recht, brei de tweede naald recht.
Ronde 31: recht breien

Voet:
Ronde 32-44: Recht breien

Teen:
Ronde 45: *1 recht, 2 recht samen, 6 recht,  1afhalen 1 breien afgehaalde steek over de gebreide steek halen, 1 recht, k1* herhaal voor de tweede naald
Ronde 46:  Recht breien
Ronde 46:*1 recht, 2 recht samen, 4 recht,  1afhalen 1 breien afgehaalde steek over de gebreide steek halen, 1 recht, k1* herhaal voor de tweede naald
Ronde 48:  Recht breien
Ronde 49: *1 recht, 2 recht samen, 2 recht,  1afhalen 1 breien afgehaalde steek over de gebreide steek halen, 1 recht, k1* herhaal voor de tweede naald

Om de sok dicht te maken gebruik je de kitchener steek. Om dit uit te leggen verwijs ik even naar youtube:

En dan is nu het enige wat overblijft een broertje voor dit eenzame sokje te maken!


Ik ben benieuwd of jullie net zo verslaafd raken aan het sokken breien als ik, in ieder geval wens ik julie veel plezier met dit lesje en patroon en voor als jullie uitgeoefend zijn, volgt er zeer binnenkort het patroon voor de versie in maat 37-43. 

Give-away


Alweer zoveel fijne, leuke lieve reacties op het patroon van de gekabelde kussens, bedankt!

Maar ook bedankt voor het volgen, de leuke berichtjes en de vele pageviews!

Daarom een cadeautje voor een gelukkige onder jullie.

Laat hier een berichtje achter en vermeld daarin in welke kleur jij graag een gekabeld kussen zou willen ontvangen!

Wie weet brei ik er dan eentje speciaal voor jou!

Je kunt een reactie achterlaten tot 7 januari.


En zegt het voort, want bij 75 reacties zullen er 2 winnaars worden uitgeloot!

Wil je toch liever zelf zo'n leuk kussen breien, ga dan snel naar: Gratis patroon gekabelde kussens.

Uiteraard vind ik het erg leuk als je volger bent/wordt of een berichtje plaatst, maar dat is niet verplicht.

-

*Gratis Patroon Gekabelde Kussens!


For english please scroll down!
Opnieuw een bijdrage voor de Dutch Swappers adventkalender en we komen alweer heel dichtbij het einde!

Het minst leuke moment van de kerst vind ik altijd het moment waarop de boom en alle versieringen het huis uit gaan. Dat laat het huis altijd zo leeg en kaal achter.

Vandaar dat ik een leuk patroon voor jullie ontworpen heb om de woonkamer wat knusser mee te maken!

Het is een simpel patroon dat ongeveer een halve dag in beslag neemt, heb je nog nooit eerder kabels gebreid, ga dan naar een fijn lesje kabels breien.


Om naar het patroon te gaan:Om dit kussen te breien met Zpagetti, RibbonXl of ander Xl garen  zoals het rode kussen hiernaast vind je het patroon hier!

------------------------------------------------------------------------------
Jet another contribution to the Dutch Swappers Advent Calender and we are approaching these wonderful holidays very fast!

My least favourite moment around christmas is when the tree and all of the decorations have to go and all that's left is an empty cold home.

That's why I designed this fun little pattern to make the home a little more cosy!

To go to the pattern:

Four Cables Pillow

To knit this pattern with T-shirt yarn, allso known as Tarn, such as Zpagetti, RibbonXl or other Xl yarn like the red pillow above, you can find the pattern here!Kerstballen breien

Er zijn er al behoorlijk wat langs gekomen, aangezien heel Nederland als een blok is gevallen voor de kneuterigheid van Arne en Carlos, maar toch ook nog maar even een berichtje van mij over de gebreide ballen.

Uiteraard heb ik het boek in mijn bezit, maar toen ik 1 bal daaruit gebreid had viel me op dat de bal gigantisch groot en bovendien zeer onregelmatig van vorm was, dus heb ik er mijn eigen draai aan gegeven.

Met 1 rondbreinaald 3,5mm heb ik gebreid volgens het basispatroon uit het boek, maar... gemeerderd tot 48 steken in totaal. Wil je het zelf ook op mijn manier proberen, dan heb ik hieronder 3 telpatroontjes voor jullie. Ik ga verder niet in op het patroon omdat ik dat niet eerlijk vind, ik ga er dus vanuit dat je bekend met het originele  patroon van Arne en Carlos.

Overigens heb ik me ongeveer 3 pennen lang gewaagd aan het breien op 5 naalden, voordat ik het opgaf. Daarom brei ik in het rond op 1 rondbreinaald. Als je wilt weten hoe, kijk dan eens naar dit filmpje: Magic loop knitting

Een Fijne feestboom!


Dit is mijn bijdrage voor 4 december van de Dutch Swappers adventskalender. 


Toen ik gevraagd werd om een bijdrage voor de adventskalender leek het me een leuk idee om mij oude haakpatroon van het kerstboompje eens goed onder handen te nemen!


Niet alleen is de boom nu versierd, het patroon is ook aangepast waardoor de boom een mooiere vorm heeft en ook een stuk sneller te haken is!


Kortom een geweldig project voor de feestdagen, als decoratie of leuk cadeau


Het patroon:
Een Fijne Feestboom
This is the 4th december contribution of the Dutch Swappers advent calender.


When I was asked for a contribution to this calender I thought it would be nice to have a second look at my old christmas tree crochet pattern!


The new tree is decorated, has a much better shape and is crocheted a lot faster!


A great project for the upcoming holidays, as decoration or a lovely gift!


The pattern:
Merry Christmas Tree