Sokken breien is iets waar veel mensen zich niet aan durven te wagen, terwijl het eigenlijk heel simpel is, zeker wanneer je een rondbreinaald gebruikt. Toen ik me deze ambacht eigen wilde maken wist ik alvast zeker dat het niet op 3, 4 of 5 naalden zou zijn, simpelweg omdat ik daar echt geen geduld voor heb.
Ik wil jullie dan ook laten zien hoe je een sok breit op 1 rondbreinaald. In dit lesje brei je ook meteen een babysokje. Onderaan dit bericht kun je ook de foto-tutorial of het patroon in pdf downloaden!
Omdat er nogal wat mailtjes kwamen met vragen over deze tutorial heb ik een berichtje gemaakt met de meestgestelde vragen: http://sascha-lovetoknit.blogspot.com/2012/01/veelgestelde-vragen-over-sokken-breien.html
-1 Rondbreinaald maat 3,5 van 60 of 80 cm
-Sokkenwol, ik gebruik hier Oslo van Botter Ijselmuiden, gebruik in elke geval garen geschikt voor naald 3,5-4 mm.
-Naald
Zet 24 steken op. Nu splits je de steken op in 2 delen door de helft van de steken achter de naald op de flexibele draad de duwen, trek nu de flexibele draad helemaal door de opening totdat de helft van de steken op de andere naald zijn. Nu trek je de achterste naald (de naald waar de steken zich bevinden met de opzetdraad eraan) los zodat je hiermee kunt breien. De steken die je niet gebruikt blijven dus in het midden op de flexibele draad rusten.
Je begint nu met breien in boordsteek (2 recht, 2 averecht) 12 steken lang. Let goed op dat de draad en/of steken niet gedraaid zijn, maar zich zo bevinden dat je de opzet nu sluit tot een cirkel.
Als je deze twaalf gebreid hebt, merk je dat de andere naald vrij is gekomen, om nu de achterste steken te breien, schuif je deze steken (de steken die zich op de flexibele draad bevinden) op de vrije naald en trek je vervolgens de andere naald vrij zodat die steken zich nu op de draad bevinden en je de naald los hebt om mee te breien. Op deze manier blijf je de hele sok doorgaan met het wisselen van naalden.
Let op: de eerste steek van de naald altijd goed strak breien zodat de steken niet gaan wijken!
Als er staat afhalen kun je aan de steken erna zien of je recht of averecht moet afhalen.
Let op: de eerste steek van de naald altijd goed strak breien zodat de steken niet gaan wijken!
Als er staat afhalen kun je aan de steken erna zien of je recht of averecht moet afhalen.
Ga nu verder met de eerste naald boordsteek en blijf nog 5 rondes in boordsteek breien zodat je 6 toeren boordsteek hebt. Brei nu verder 6 naalden alles recht (omdat je in het rond breit krijg je nu 6 naalden tricot-steek).
Nu gaan we verder met het breien van de hiel. Deze wordt op 1 van de 2 naalden heen en weer gebreid.
Ronde 14: Draai de naald, 1afhalen, 11 averecht
Ronde 15: Draai de naald, *1afhalen, 1 recht* herhaal
Ronde 16-21: herhaal ronde 14-15
Ronde 22: 1 afhalen, 6 averecht, 2 averecht samen breien, 1 averecht, draai
Ronde 23: 1 afhalen, 3 recht, (1afhalen, 1 breien, afgehaalde steek over de gebreide steek halen), 1 recht, draai
Ronde 24: 1 afhalen, 4 averecht, 2 averecht samen breien, 1 averecht, draai
Ronde 25: 1 afhalen, 5 recht, ( 1afhalen, 1 breien, afgehaalde steek over de gebreide steek halen), 1 recht
Om van de sok weer een rond geheel te maken en de voet te breien neem je nu de steken aan de zijkant van de hiel op de volgende manier op:
Ronde 26: Neem 4 steken op langs de zijkant van de hiel en houd op dezelfde naald als de hiel, zet deze steken op de draad, brei de 12 steken op de andere naald, zet deze steken op de draad en neem aan de andere zijkant van de hiel ook 4 steken op. Je hebt nu dus op 1 naald 12 steken en op de andere 16.
Ronde 27: Brei de rest van de toer recht.
Ronde 28: 1 recht, 2 recht samenbreien, 10 recht, 1afhalen 1 recht afgehaalde steek over de gebreide steek halen, 1 recht, brei de tweede naald recht.
Ronde 29: recht breien
Ronde 30: 1 recht, 2 recht samenbreien, 8 recht, 1afhalen 1 recht afgehaalde steek over de gebreide steek halen, 1 recht, brei de tweede naald recht.
Ronde 31: recht breien
Voet:
Ronde 32-44: Recht breien
Teen:
Ronde 45: *1 recht, 2 recht samen, 6 recht, 1afhalen 1 breien afgehaalde steek over de gebreide steek halen, 1 recht, k1* herhaal voor de tweede naald
Ronde 46: Recht breien
Ronde 48: Recht breien
Ronde 49: *1 recht, 2 recht samen, 2 recht, 1afhalen 1 breien afgehaalde steek over de gebreide steek halen, 1 recht, k1* herhaal voor de tweede naald
Om de sok dicht te maken gebruik je de kitchener steek. Om dit uit te leggen verwijs ik even naar youtube:
En dan is nu het enige wat overblijft een broertje voor dit eenzame sokje te maken!
Download hier de foto-tutorial, of hier het patroon.
Ik ben benieuwd of jullie net zo verslaafd raken aan het sokken breien als ik, in ieder geval wens ik julie veel plezier met dit lesje en patroon en voor als jullie uitgeoefend zijn, volgt er zeer binnenkort het patroon voor de versie in maat 37-43.