Veelgestelde vragen over sokken breien

En dan vooral ook antwoorden, want het breien van de sokken op de rondbreinaald roept blijkbaar nogal wat vragen op, zoals:

Hoe brei je nu eigenlijk een sok op de rondbreinaald?
Dit is een kwestie van oefenen, maar op dit filmpje kun je het even bekijken.

Wat betekent afhalen?
Je neemt de naald over van de linker- op de rechternaald zonder deze te breien.

Hoe brei ik de hiel?
Achter het breien van de hiel zit een bepaalde logica, die je zult zien nadat je de hiel hebt afgemaakt.
Je begint met een recht stuk dat heen en weer wordt gebreid op 1 van de 2 naalden, hierna eindig je dus met evenveel steken als je begon, dit is het stuk van de hiel wat zeg maar achter de voet zit. Dan volgt het stuk wat onder de voet zit, hiervoor ga je minderen. Je mindert echter van binnenuit, dit betekent dus dat je niet alle steken van de toer breit. Je blijft de toeren heen en weer breien, totdat je bij de laatste minderingen wel alle steken gebruikt. Hierdoor krijgt de hiel zijn mooie vorm.
the heel flap when donea turned heel
Links zie je het eerste deel van de hiel, rechts zie je het tweede deel waarin geminderd wordt.
Pictures used from http://knittersreview.com.

Hoe neem ik steken op na het breien van de hiel (zonder gaten)?
Dit is een belangrijk onderdeel, als je de steken namelijk niet goed opneemt zullen er gaten in de sok komen. Ik gebruik zelf een van deze twee trucs om te voorkomen dat er gaten komen tussen de opgenomen steken en de bestaande steken:


Manier 1: Neem de 1e steek zo dicht mogelijk bij de bestaande steken op, neem de rest van de steken op, maar sla op een willekeurige plek een steek over, zodat je als laatste op te nemen steek: de steek onder de eerste steek van de bestaande steken aan de andere kant op kunt nemen.


Manier 2: Op dezelfde manier als hierboven, maar in plaats van een steek over te slaan neem je de laatste 2 op te nemen steken (dit is dus de laatste op te nemen steek en de steek onder de eerste steek van de steken op de andere naald) samen op.


Je kunt dit op allerlei manieren doen, het belangrijkste is dat je aan het begin en eind van het opnemen de steken zo dicht mogelijk bij de rest van de steken opneemt.


Je kunt dit onmiddelijk controleren nadat je de steken hebt opgenomen, zie je op dit moment geen gaten, zal dat ook zo blijven. Zie je wel gaten, neem dan opnieuw de steken op en speel ermee, zo zul je je eigen manier vinden! Je kunt ook nog even rondkijken op youtube en zoeken op: picking up gusset stitches.


Hoe sluit ik de teen van de sok?
De teen van de sok wordt dichtgewoven met behulp van de kitchener stitch, ook wel grafting genoemd. Doordat je de laatste 12 steken niet dichtnaaid maar weeft, ontstaat er geen naad en krijg je een perfecte afwerking, die bovendien erg comfortabel aanvoelt.

Ik hoop iedereen zo weer even op weg te hebben geholpen, en ben benieuwd naar al jullie sokken!